Blogi

Blogin tarkoitus on jakaa hyödyllistä tietoa ja vinkkejä metsänomistajille ja muille metsistä kiinnostuneille

Paikkatietoikkuna – mitä hyötyä metsänomistajalle?

Posted at 19/02/2013 | By : | Categories : Blogi | 0 Comment

PaikkatietoikkunaAikaisemmassa kirjoituksessa opastin hieman käyttämään paikkatietoikkunaa karttojen katseluun ja tulostukseen. Tässä kirjoituksessa on tarkoitus sukeltaa syvemmälle ja listata paikkatietoikkunan ns. kerttatasoja ja työkaluja, joista voisi olla hyötyä vaikkapa metsänomistajan omatoimisessa suunnittelussa. Paikkatietoikkunassa kun tuppaa olemaan niin paljon tietoa, että olellinen hukkuu epäolelliseen.

Hyödyllisiä tasoja

Maastokartta. Jos kaikki maastokartan merkinnät ei ole tuttuja, kannattaa klikata KARTTA SELITTEET näkyviin.

Ortoilmakuva. Melko nopeasti ilmakuvaa katselemalla ja maastossa vertailemalla oppii miltä eri tyyppiset puustot ilmakuvassa näyttää.  Tumman vihreät alueet ovat kuusikkoa, vaaleamman vihreät alueet ovat männikköä ja punertavan vaalean vihreät alueet ovat lehtipuumetsää. Tekstuuriltaan karkeimmat alueet ovat järeintä metsää. Kuusikot näkyy terävämuotoisena tekstuurina ja männiköt sekä lehtipuut pyöreämpimuotoisena.  Avoimet alueet ja taimikot näkyvät ilmakuvissa vaaleimpina alueina.

Kiinteistöjaotus. Kannattaa pitää Paikkatietoikkunassa tasoista päällimmäisenä.

Kiinteistötunnukset. Jos on epävarma karttoja katsomalla, että mikä metsätila kuuluikaan itselle, asia varmistuu kiinteistötunnuksen avulla.  Kiinteistötunnus on  yleensä neliosainen numerosarja, joka yksilöi kiinteistön. Kiinteistötunnus on muotoa kuntanumero–kylänumero–talonumero–tilanumero. Metsätilojen kiinteistötunnukset löytyvät metsäsuunnitelmasta tai muista metsäasiapapereista.  Neliosaista väliviivoilla erotettua kiinteistötunnusta voi käyttää myös PAIKKAHAKU-toiminnossa.

Maaperäkartta 1:20 000 / 1:50 000. Maaperäkartta antaa karkean kuvan esim. oman metsätilan maalajeista. Voi olla apua mm. uudistamista tai puunkorjuuta suunniteltaessa  Kartan värien merkitys selviää KARTTA SELITTEET-toiminnolla.

Metsäntutkimuslaitoksen julkaisemat tiedot. Tiedot on kerätty valtakunnan metsien inventoinnin (VMI) yhteydessä. Tiedot ovat yksittäisten metsätilojen osalta melko epätarkkoja ja vain suuntaa-antavia. Eivät vastaa Metsäkeskuksen keräämän metsävaratiedon tarkkuutta.  Esim. kasvupaikka 2009 -tasosta selviää onko metsän maapohja  lehtomaista vai kuvahkoa kangasta.  Koko puusto, runkotilavuus 2009 (m3/ha) -taso antaa karkean arvion puuston kokonaismäärästä. Vaatii rinnalle värien selitteet.

Paikkatietoikkunan työkalut

Mittaa etäisyys ja alue. Hyödyllisiä työkaluja omatoimisuunnittelijalle. Kunka iso ala taimikonhoitoa olisi tehtävänä? Mitä reittiä pitkin tieltä on lyhin matka taimikolle ? Työkalu näyttää pinta-alan neliömetreinä, kun taas metsätaloudessa ala ilmaistaan yleensä hehtaareina. 1 ha = 10 000 m2

Rekisteröinnin edut. Rekisteröitymällä paikkatietoikkunaan saa käyttöönsä piirtotyökaluja, joilla voi merkata kartalle esim. itseä kiinnostavia paikkoja pisteinä. Omatoimista kuviontia voi tehdä viivan- tai alueenpiirto työkaluilla. Merkintöihin voi liittää myös tekstiä ja ne voi tallettaa omalle käyttäjätilille (OMAT TIEDOT). Omia merkintöjä voi lisätä myös tulosteisiin, esim. maastokartan päälle. Hyödyllisiä ominaisuuksia omatoimisuunnittelijoille.

Paikkatietoikkunaa kehitetään jatkuvasti, joten jos vaikuttaa kiinnostavalta, kannattaa seurata palvelun ja uusien ominaisuuksien kehitystä.

Jos olet löytänyt hyviä tapoja hyödyntää paikkatietoikkunaa, kerro siitä muillekin kommentoinnilla!

Leave a Comment

Kirjoitettu kommentti tulee näkyviin heti. Pakolliset kentät merkitty *