Blogi

Blogin tarkoitus on jakaa hyödyllistä tietoa ja vinkkejä metsänomistajille ja muille metsistä kiinnostuneille

Kuinka katselen ja tulostan oman metsätilan karttoja internetistä?

Posted at 13/01/2013 | By : | Categories : Blogi | 0 Comment

Kartta on edelleen yksi parhaista apuvälineitä hahmottaa maastoa ja metsäalueita. Maanmittauslaitos on julkaissut osana avoin paikkatieto -projektiaan koko Suomen maastokartat ja paljon muutakin aineistoa kaikille vapaasti tutkittavaksi ja tulostettavaksi. Karttoihin pääsee käsiksi kahta kautta:

Vaikuttaa, että Paikkatietoikkuna on jatkossa palvelu, jota Maanmittauslaitos kehittää enemmän. Siksi ohjeistan tässä lyhesti sen käytössä. Paikkatietoikkunan käyttöön pääsee luonnollisesti parhaiten sisälle klikkaamalla KARTAN OHJE -painiketta sivun vasemmasta reunasta.

 • Oman metsäntilan tienoon saa näkyviin joko aloittamalla lähentämisen valtakunnan mittakaavasta Lähennä-painikkeella ( suurennuslasilla)
 • tai klikkaamalla PAIKKAHAKU-painiketta sivun vasemmasta reunasta ja kirjottamalla paikannimen  (esim. kunnan-, kylän- tai talonnimi). Haku on mielestäni edistyksellinen ja siitä pääse suoraan siirtymään haluttuun paikkaan kartalla.
 • Nyt ollaan siis jo melko lähellä haluttua metsätilaa. Etenkin kiinteistörajat auttaa hahmottamaan metsän tarkan sijainnin.
 • Seuraava vaihe on saada näkyviin omalta tilalta tärkeimmät tiedot eli maastokartta, kiinteistörajat ja ilmakuva. Homma käy KARTTATASOT-painikkeen kautta.
 • Ilmakuva lisätään reittiä KARTTATASOT->Ortoilmakuvat(8)->Ortoilmakuva (valinta päälle). Näin Ortoilmakuva ilmestyy VALITUT TASOT- valikkoon ja tietysti ruutuun. Ennestään VALITUISSA TASOISSA on alimmaisena Taustakartta.
 • Maastokartta voidaan lisätä vastaavasti reittiä  KARTTATASOT-Maastokartta(1)->Maastokartta. Valitessa se menee automaattisesti päällimmäiseksi VALITUISSA TASOISSA.
 • Ja viimeiseksi punaiset kiinteistörajat saadaan reittiä KARTTATASOT->Kiinteistöt(5)->Kiinteistöjaotus. Kiinteistöjaotus tulee tasoista päällimmäiseksi.
 • Lopuksi poistetaan Taustakartta VALITUISTA TASOISTA rastia painamalla.

Ja näin sinulla on käytössäsi kiinteistörajat, maastokartta ja ilmakuva. Selvyyden vuoksi alla on pari kuvaa, miltä paikkatietoikkunan pitäisi näyttää ohjeiden jälkeen.

Maastokartta

Ilmakuva

Huomaa, että Maastokartta-taso on häivytetty (siirtämällä nuppia vasemmalle 0 %:iin) alemmasta kuvasta, jolloin Ortoilmakuva “nousee” alta näkyviin. Tasojen paikkaa pinossa voi siirrellä hiirellä raahaamalla. Yleensä kiinteistöjaotus kannnattaa pitää päällimmäisenä, koska se ei peitä muita allensa.

Karttoja voi tulostaa haluamassaan mittakaavassa yksinkertaisesti Tulosta-napista.

HUOM! Kun poistut Paikkatietoikkunasta, VALITUT TASOT ja muut asetukset häviävät ja joudut hakemaan ne joka kerta uudelleen. Tämän voi estää tallettamalla karttanäkymän internetselaimen kirjanmerkkeihin. Tämä tapahtuu seuraavasti:

 1. Paina Linkki-nappulaa ( Tulosta-napin vieressä) sivun vasemmasta reunasta. Se antaa pitkän www-osoiterimpsun.
 2. Maalaa hiirellä ko. osoite ja kopioi se.
 3. Liitä ko. osoite selaimen yläreunan www-osoitekenttään. Paina Enteriä, minkä jälkeen Paikkatietoikkunan näkymän pitäisi pysyä samana.
 4. Lopuksi lisää kyseinen sivu kirjanmerkkeihin. Voit aina palata siihen samoin kuin muihinkin kirjanmerkkeihin.

Jos ei onnistunut näillä ohjeilla, kysy tarkennusta kommentoinnilla!

Leave a Comment

Kirjoitettu kommentti tulee näkyviin heti. Pakolliset kentät merkitty *