Blogi

Blogin tarkoitus on jakaa hyödyllistä tietoa ja vinkkejä metsänomistajille ja muille metsistä kiinnostuneille

Kiinteistörajojen ja rajapyykkien etsintä maastossa älypuhelimella

Posted at 24/01/2013 | By : | Categories : Blogi | 4 Comments

Useimpia metsänomistajia ja muita metsäalan toimijoita kiinnostaa paikallistaa hakkuun tai metsänhoitotyön kohteena olevan metsätilan kiinteistörajat.  Se on ymmärrettävää, sillä naapurin puolelle ei ole suotavaa mennä. Nykyisin yhä useamman taskusta löytyy jonkinmoinen älypuhelin.  Siihen saa ladattua monenlaisia enemmän tai vähemmän hyödyllisiä ohjelmia ja monet niistä saa ladattua jopa ilmaiseksi. Useimmat älypuhelimet on varustettu myös GPS:llä ja datayhteydellä, jotka vaaditaan karttasovellusten käyttön onnistumiseksi.  Seuraavassa esittelen lyhyesti pari älypuhelimeen ladattavaa hyödyllistä  karttasovellusta, joista itsellä on käyttökokemusta (puhelin Samsung Galaxy Xcover):

Karttaselain

Ilmainen kokeiluversio (1 kk) soveltuu huonosti tilanrajojen etsintää, koska se sisältää vain maastokartat (ja paikannuksen). Ei siis sisällä kiinteistärajoja tai ilmakuvia. Ilmaiset karttalataukset tuntuivat hupenevan aika nopeasti. Sovellus on mielestäni käytettävyydeltään melko hyvää luokkaa. Vuoden lisenssi maksaa 40 € ja tuo mukaan maastokartat ja ilmakuvat 1:5000 asti sekä kiinteistörajat. Testatessa maksullista Karttaselainta se tuntui olevan ihan toimiva ohjelma. Hyvä vaihtoehto, jos on valmis maksamaan.


Ultrapointin DoGPS MAASTO

Alunperin metsästyskoirien GPS-paikannukseen erikoitunut yritys tarjoaa ilmaiseksi (1.8.2015 asti ainakin)  rajoitettua karttaohjelmaa.  Se sisältää tilanrajojen etsimiseen kuitenkin tarpeelliset aineistot eli maastokartat ja kiinteistörajat. Ilmaislisenssille luvataan 300 karttalatausta. Tuntuu, etteivät lataukset hupene niin nopeasti kuin ilmaisessa Karttaselaimessa. Uusimassa Android-versiossa ilmaiseksi mukaan tulee myös ilmakuvat (1:10000). Hyvä vaihtoehto, jos etsii ilmaista.

DoGPS MAASTO:n saaminen käyttökuntoon puhelimeensa ei ole niin helppoa kuin Karttaselaimen, vaikka yrittäisi ohjeita seuratakin. Ohjeet on melko sekavat,  sillä monet niistä koskevat maksullisia versioita DoGPS:stä. Kannattaa huomioida ohjeesta vain ne jotka koskevat nimen omaan DoGPS MAASTO-lisenssiä. Työ palkitsee, kun saa ohjelman toimimaan.

Ohjeet eri puhelinmalleille löytyvät siis ko. firman linkistä. Kun ohjelman on saanut ladattua puhelimeensa tekstiviestin avulla, seuraavassa on muutamia vinkkejä sen käyttöön (Samsung Xcover):

 • Ohjelma ehdottaa heti rekisteröintiä. Jos valitsee Kyllä, ohjelma ei kysy sitä joka kerta käynnistyksen yhteydessä uudelleen. Rekisteröinnin perimmäinen tarkoitus on kai saada ostamaan maksullisia lisäpalveluja
 • Ohjelma alkaa automaattisesti hakea alueen maastokarttoja. Se vaatii tietysti, että puhelinoperaattori tarjoaa datayhteyttä ko. alueella. Lataus voi olla hidasta joillakin seuduilla.
 • GPS-merkki karttanäytön alapalkissa on keltainen silloin, kun puhelin etsii satelliitteja. Tällöin paikannus ei onnistu.
 • GPS-merkki karttanäytön alapalkissa on vihreä, kun puhelin on löytänyt tarpeeksi monta satelliittia paikannukseen. Siirtyminen omaan sijaintiin tapahtuu suurennuslasi-painikkeella  (karttanäytön sivupainikkeet), joilloin oman sijainnin osoittava rasti siirtyy näytön keskelle. Tätä pitää painella melko usein.
 • Jos GPS-merkki ei ilmesty karttanäytön alapalkkiin, GPS on kytketty pois päältä asetuksista. GPS:n saa päälle takaisin  seuraavaa reittiä: Puhelimen vasen nappi (Asetukset tms.)->(Lisää->)Gps On/Off

Ja eikun kokeilemaan ja  maastoon rajalinjoja ja pyykkejä hakemaan. Oman sijainnin paikannus voi joskus heitellä ja vaellella. Hyvän kuvan paikannuksen tarkkuudesta ko. alueella saa menemällä maastosta löydetylle rajapyykille ja vertaamalla sitä puhelimen paikannukseen.

Laajemman kirjoituksen kiinteistön rajojen etsimisestä on laatinut Puuntuottaja omassa blogissaa.

Comment

 • jukka

  23/05/2013 at 08:40

  Kiitoksia, mainiot vinkit, DoGPS avulla kiinteistörajat löytyi!

  • Jukka H

   23/05/2013 at 20:20

   Kiitos palautteesta kaima! Ne on näppäriä välineitä nuo älypuhelimet nykyään :)

 • Koskenranta

  25/09/2014 at 13:30

  Vain 2 päivää ilmainen versio toimii. Mistäs saan rajapyykkien koordinaatit ?

 • free proxy

  06/12/2018 at 03:57

  What’s up,I check your new stuff named “Kiinteistörajat | Kartta GPS | Rajapyykki | metsäsuunnitelmat.fi” on a regular basis.Your writing style is awesome, keep up the good work! And you can look our website about free proxy.

Leave a Comment

Kirjoitettu kommentti tulee näkyviin heti. Pakolliset kentät merkitty *